Aan de vooravond van Wereld Diabetes Dag is 'Passo dello Stelvio' voorgesteld. Op 15 juni 2013 kunnen wielerliefhebbers deze legendarische col beklimmen ten voordele van de strijd tegen diabetes.

Wie op zoek is naar een nieuw fietsdoel in 2013 hoeft niet meer te twijfelen. De Stelvio is met zijn 2758 meter één van de hoogste, maar vooral één van de mooiste Europese bergpassen. Bormio is de ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie. Het Italiaanse Alpenstadje ligt op amper 890 km van Brussel en vanuit de vallei kan je makkelijk 15 cols ontdekken, met de Stelvio als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

In 2013 is het 60 jaar geleden dat de Passo dello Stelvio voor het eerst beklommen werd. Fausto Coppi kwam toen als eerste boven tijdens de Ronde van Italië. Meteen was een legendarische bekimming geboren. Op 26 mei 2012 werd de Stelvio ook wereldberoemd in Vlaanderen. Thomas De Gendt zorgde toen voor een ongelooflijke stunt door de koninginnenrit van de Giro, op de Stelvio, te winnen. Het leverde hem ook de derde plaats op in het eindklassement. Over enkele maanden kunnen de Vlaamse wielerliefhebbers in de voetsporen van Coppi en De Gendt treden... 

STRIJD TEGEN DIABETES

Geen geschikter moment dan Wereld Diabetes Dag om dit nieuw beweegproject voor te stellen. Tegen 2030 heeft 1 op de 10 Belgen (bijna 1 miljoen mensen) diabetes, dat zijn meer dan 1 miljoen mensen. Schrikwekkende cijfers. Hoog tijd dus om er iets aan te doen. Bij type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm, zijn ongezond eten en te weinig bewegen de grote boosdoeners. 'Passo Dello Stelvio' wil zich inzetten voor sensibilisatie tot meer bewegen (fietsen), voor het promoten van sporten met diabetes en voor het werven van fondsen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar diabetes.

Organisator Golazo sports mocht deze getuigenis ontvangen: "Mijn vader is gestorven aan diabetes ... door overgewicht! Ook hij lag er niet wakker van, tot het te laat was! Eerst werd zijn teen geamputeerd, dan zijn voet en ten slotte zag ik hem kronkelen van de pijnscheuten ter hoogte van die geamputeerde voet. Ik hoor hem nog elke dag roepen! Daarom vind ik dat dit project meer dan welkom is. Ik wil niet dat mijn kleinkinderen dit overkomt."

Passo Dello Stelvio wil sensibiliseren en bewust maken dat gezond bewegen leidt tot een betere conditie, een controle over het lichaamsgewicht en een verminderde kans op diabetes.

Ook de Vlaamse Diabetes Vereniging juicht het initiatief toe. "Diabetes dreigt een wereldwijde epidemie te worden. Het slechte nieuws is dat onbehandelde diabetes zorgt voor veel complicaties. Het goede nieuws is dat bij diabetes Type 2, de vorm die optreedt vanaf 40 jaar, preventie wel kan helpen. Maar mensen moeten wakker geschud worden en daar kan een evenement als dit veel bijdragen."

In het kader van dit goede doel zullen ook 20 diabetespatiënten, onder begeleiding van een medisch team en Energy Lab, naar de top van de Stelvio klimmen. 

JO VANDEURZEN, PHILIPPE GILBERT & MARC HERREMANS ALS PETER 

Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen heeft het peterschap over het evenement aanvaard. "Regelmatig sporten en bewegen is een belangrijke pijler in de aanpak van diabetes, naast medicatie en aangepaste voeding", aldus minister Vandeurzen. "Omdat een deel van de opbrengsten bedoeld is om de Vlaamse Diabetes Vereniging en de uitvoering van hun doelstellingen financieel te ondersteunen, kan deze actie rekenen op mijn volle steun."

Ook wereldkampioen Philippe Gilbert en Marc Herremans zijn peters van Passo dello Stelvio. Marc Herremans heeft beloofd de uitdaging aan te gaan op 15 juni.

Programma Passo dello Stelvio
Donderdag 13 juni 
Onthaal deelnemers, afhalen deelnamepakket

Vrijdag 14 juni
 • Onthaal deelnemers, afhalen deelnamepakket
 • Vrije beklimmingen van o.a. Laghi de Cancano, Bormio 2000, Passo Gavia en Passo Mortirolo.
 • Deelnemers kunnen ook opteren voor de 'Giro dello Stelvio', een uitdagende tocht van 98 km met daarin de 3 zijden van de Stelvio.

  Zaterdag 15 juni
 • Massabeklimming van de Passo dello Stelvio vanuit Bormio, met zijn 40 haarspeldbochten
 • Pasta party
 • After bike party

  Zondag 16 juni
 • Vrije toertochten
 • Check out

  Logies kunnen gereserveerd worden bij de organisatie, Golazo sports. Zowel voor groepen als voor individuele deelnemers.